Flippaus: Kuitit, verotus ja muu “ylimääräinen” show

Nyt kun Flippaus 3:a viimeistellään ja siivoillaan myyntiä varten (kuvia postauksen lopussa), meille tuli verottajalta selvityspyyntö Flippaus 2:sta. Verottajahan saa tiedon sekä asunnon hankinnasta (eli ostosta) että luovutuksesta (eli myynnistä). Myynti- ja ostohinnan erotuksesta eli luovutusvoitosta maksetaan pääomatuloveroa. Luovutusvoitosta saa vähentää kaikki remontista aiheutuvat kustannukset sekä omaisuuden hankkimisesta ja myynnistä aiheutuvat menot, ja näin luovutusvoittoa, ja siitä maksettavia veroja, saadaan pienemmäksi. Verottajalla ei luonnollisestikaan ole etukäteen tietoa tekemästämme remontista ja sen kustannuksista, joten nämä tiedot ilmoitetaan verottajalle ennen kuin lopullinen luovutusvoitto on selvillä ja siitä maksetaan vero.

Itse remontin lisäksi tähän hommaan kuuluu siis myös kaikenlaista pakollista paperityötä. Vaikka teemmekin tätä yksityishenkilöinä eikä meillä ole (ainakaan vielä) yritystä, papereiden pyörittelyä ja jonkin sortin kirjanpitoa joutuu silti tekemään. Kaikista rautakauppakäynneistä ja netistä tilatuista tuotteista täytyy säilyttää kuitit. Tässä kuvassa on esimerkki viikon aikana kertyneistä kuiteista.

Kirjaamme kaikki kuitit Exceliin. Tämä tehdään ensinnäkin verottajaa varten, ja sitä varten meillä on jo Excelissä omilla sheeteillään kuitit kirjattuna sen mukaan, miten kulut täytyy verottajaa varten jaotella. Näin ne on sitten helppo ilmoittaa verottajalle. Sitten pidämme kirjaa myös itseämme varten ja merkkaamme, kuka on minkäkin kuitin maksanut. Näin saamme asunnon myytyämme jaettua kauppahinnasta ensin osan kummallekin remonttikustannusten suhteessa, ja lopun laitamme sitten puokkiin.

Tämä kuittishow on kyllä oma riesansa tässä harrastuksessa. Varsinkin, jos kuitteja pyörii pöydillä esim. parin-kolmen viikon ajalta eikä kumpikaan meinaa muistaa, kuka on mitäkin maksanut. 😀 Kuitithan täytyy myös säilyttää. Meillä on jokaiselle asunnolle oma muovitasku, johon kerätään kuitit ja muut tärkeät paperit. Verottajalle kuitteja ei tarvitse lähettää, mutta jos niiden perään myöhemmin kysellään, ne täytyy löytyä.

Sitten oma shownsa näiden kuittien lisäksi on vielä matkakulut, jotka voi myös vähentää verotuksessa. Eli jokainen autolla-ajo, joka liittyy remonttiin tai asunnon hankkimiseen tai myyntiin, kirjataan ylös. Tähän voi laittaa monenlaisia matkoja, alkaen asuntoesittelyissä käynnistä aina kaupantekotilaisuuteen asti, ja siinä välissä kaikki kodin ja remppa-asunnon väliset matkat, rautakaupoissa käynnit jne.

Näiden lisäksi on paljon muitakin kuluja, joita verotuksessa voi vähentää. Tällaisia ovat remontin ajalta maksetut vastikkeet, sähkölaskut, vakuutusmaksut, varainsiirtovero, asunnon ostamiseen otetun lainan korot jne. Ja sitten tietysti myynnistä aiheutuvat kulut, kuten ilmoitus Etuoveen sekä isännöitsijäntodistuksen tilaus.

Niin, sitten se remontti. Nyt alkaa olla kaikki listat paikoillaan ja huomenna ruvetaan siivoilemaan remppatyömaata. Valkoiseksi maalattu vanha lattia on kyllä tosi ihana, ja se valostaa koko asunnon. Lattialistoiksi valitsimme 9 cm korkeat listat, joissa on vähän kuviointia. Passaavat hyvin asuntoon nekin. Olohuoneen tumma seinä pääsee nyt oikeuksiinsa sekin. Tässä alla vielä muutama kuva.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *