Flippaus 5: Uudet sähköt

Tähän asuntoon uusittiin myös lähes kaikki sähköt. Vanhat johdot oli upotettu rappaukseen eikä putkitettu ja 1.5 mm2 johtoa, joten isomman sulakkeenkin takia johdot uusittiin 2.5 mm2:ksi. Keittiöön ja kylppäriin tarvittiin joka tapauksessa uutta sähköä, ja myös olohuoneeseen laitettiin lisää pistorasioita. Taloyhtiössä ei siis ole tehty vielä sähköremonttia (eikä sitä ole vielä näköpiirissäkään), mistä syystä jouduimme siis etenkin keittiöön uuttä sähköä vetämään. Vanhat sähköt ja sulakkeet eivät siis riittäneet kaikille kodinkoneille, eli esim. uunia varten oli pakko vetää uusia sähköjä keittiöön. Päädyimme siihen, että uusimme samalla myös ryhmäkeskuksen. Sitten kun sähköremontti jossain vaiheessa tulee, tämän asunnon osalta ryhmäkeskus on jo valmiiksi vaihdettu ja se on yhteensopiva tulevaa sähköremontti ajatellen. Samalla, kun ryhmäkeskus vaihdettiin, saimme keittiön ja kylppärin sähköt vikavirtasuojan taakse.

Sähkäriltä meni pari-kolme tuntia ryhmäkeskuksen vaihtamiseen. Olimme itse vetäneet sähköt valmiiksi sähkökaapille asti, joten sähkärillä oli sitten nopea homma tuossa sähkökaapin vaihdossa.

Yleensä pyrimme välttämään viimeiseen asti pintovetoja. Pyrimme siis upottamaan sähköt rakenteisiin, jolloin lopputulos on luonnollisesti paljon siistimpi. Tässä tapauksessa jouduimme vetämään sähköt pintavetona eteisen katonrajassa ryhmäkeskukselta kylppäriin. Syynä tähän oli se, että seinän yläosassa oli betoninen, kantava palkki, jota on paha mennä rikkomaan. Jos seinä olisi ollut tiiltä kattoon asti, siihen olisi ollut helppo roilottaa ura sähköjohdoille. Keskuksesta kylppäriin menee yhteensä neljä sähköjohtoa, joista osa kulkee vielä keittiöön kylppärin alaslasketun katon yläpuolella näkymättömissä. Ja keittiön puolella saimme upotettua sähköjohdot kätevästi rakenteisiin.

Tässä kuvassa näkyy tuo sähköjohtorypäs, joka menee sähkökaapilta kylppäriin. Kotelosta puuttuu vielä kansi, joten toki johdot menevät vielä piiloon kotelon sisään.

Kuten huomaatte, eteinen on myös maalattu. Seinien sävyksi tuli sama greige kuin olohuoneeseenkin eli Tikkurilan Y486. Tuossa kuvassa sävy näyttää aika siniseltä, mutta kunhan väliovet ja vanhat komeronovet maalataan eivätkä ne ole enää keltaiset, seinien sävykin pääsee oikeuksiinsa. Tässä vielä toinen kuva olohuoneesta eteiseen päin. Oikealla näkyy keittiöön jätettävä vanha tiiliseinän pätkä.

Nyt kun sähköt on saatu uusittua, päästään tekemään sähkövedot loppuun keittiössä ja kylppärissä. Keittiöstä puheen ollen, ensi viikolle odotetaan saapuvaksi Virosta tilattua kivitasoa. Hommat siis etenevät!

1 ajatus aiheesta “Flippaus 5: Uudet sähköt”

  1. Kiitos sangen valaisevasta kuvakertomuksesta. Meillä on omakotitalon saneeraus ja joudumme vetämään sähköt ihan uusiksi, koska haluamme myös sähköauton latauspisteen. Sitä varten ovat vuosikymmenien vanhat sähkövedot riittämättömät, sillä kilowatit, ampeerit ja sulakkeet posahtavat täyteen. Onneksi on mahdollista tehdä sähköremontti vanhaankin asuntoon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *