Flippaus: Remppatyömaan siisteys ja työturvallisuus

Itse remontin lisäksi flippaukseen kuuluu tietysti paljon muitakin asioita, joista täytyy huolehtia ja jotka täytyy ottaa huomioon. Yksi tärkeimmistä asioista on työturvallisuus, ja myös siihen olennaisesti kuuluva työmaan siisteys. Itse olen suorittanut rakennusalan työturvallisuuskorttikoulutuksen ja minulla on voimassa oleva rakennusalan työturvallisuuskortti. Meidän työmaalla näihin asioihin siis kiinnitetään huomiota.

Toki meilläkin on varmasti parannettavaa näissä asioissa, jos verrataan siihen, miten ammattimaiset remppaajat nämä asiat tekevät. Mutta keskiveroharrastelijaremontoijiin verrattuna meillä on asiat varmaan ihan hyvin. Ja tietysti isoilla rakennustyömailla työturvallisuusasioihin täytyy kiinnittää paljon enemmän huomiota, esim. riskienhallintaan, työntekijöiden perehdyttämiseen, työohjeisiin, valvontaan, työterveyshuoltoon, työhyvinvointiin ja moneen muuhun asiaan. Listataan tähän nyt kuitenkin muutamia asioita, jotka me harrastelijaremontoijina olemme kokeneet tärkeiksi ja joissa olemme ehkä kehittyneet näiden remonttien myötä. Lista ei ole missään nimessä täydellinen.

EA-tarvikkeet

Meillä on remppatyömaalla ensiapupakkaus sekä särkylääkkeitä. Laastareita on tarvittu monet kerrat, mutta mitään vakavampaa ei ole koskaan sattunut.

Vakuutukset

Remontointi voi olla riskialtis harrastus. Varmistu siis siitä, että vakuutukset ovat kunnossa! Me otamme myös aina kotivakuutuksen remontoitavaan kohteeseen.

Henkilökohtaiset suojaimet

Tilanteen mukaan ja työvaiheesta riippuen remontissa tarvitaan henkilökohtaisia suojavarusteita. Meillä molemilla on turvakengät, jotka ovat tarpeen etenkin purkuvaiheessa, jolloin lattialla voi olla esim. irti revittyjä listoja, joissa törröttää nauloja. Ääneikkäissä työvaiheissa kannattaa käyttää kuulosuojaimia ja pölyävissä työvaiheissa hengityssuojaimia. Hanskat ovat myös ehdottomat varusteet monessa työvaiheessa, esim. painavien tavaroiden kantamisessa, purkuhommissa ja melkein missä tahansa työvaiheessa, jossa on vaarana ”saada näpeilleen”.

Tällaisen naulakasan päälle ei ole varmasti kiva astua. Varmista myös, että sinulla on jäykkökouristusrokotus voimassa!

Ergonomia ja hyvinvointi

Remontointi on fyysisesti todella raskasta hommaa! Työasentoihin kannattaa todellakin kiinnittää huomiota ja katsoa ne mahdollisimman ergonomisiksi. Nostoja, kiertoja, kurotteluja ja portaille nousuja tulee lukematon määrä, ja jos ne tehdään huonossa asennossa, seurauksena voi olla rasitusvammoja, venähdyksiä, nyrjähdyksiä ja muuta mukavaa. Alla pari malliesimerkkiä, miten EI saisi toimia. Mutta välillä tarvitaan luovuutta. 😀

Hyvät ja tarkoituksenmukaiset työkalut ja -välineet

Olemme huomanneet, että hyviin työvälineisiin kannattaa satsata. Olemme päivittäneet välineitä pikku hiljaa parempiin, ja eron kyllä huomaa sekä työn sujuvuudessa että työn jäljessä. Monet kerrat on tullut todettua, että ”miksi tätäkään työkalua ei ole tullut aikaisemmin hommattua??”. Hyvällä huollolla ne kestävät pitkään. Tarkoituksenmukaiset työkalut parantavat myös työturvallisuutta.

Oikeat tavarat oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Remppatyömaalla on paljon tavaraa, siitä ei pääse mihinkään. Omat työkalut vievät ensinnäkin paljon tilaa. Työvaiheita on hankala rytmittää niin, että työmaalla olisi tiettynä aikana vain tietyt työvälineet. Toki isot tavarat, kuten sirkkelit, tuodaan paikalle vasta sitten, kun niitä tarvitaan. Purkuvaiheessa kannattaa pyrkiä pitämään tavaramäärä mahdollisimman pienenä, koska asunto joka tapauksessa täyttyy purkujätteestä. Sitten asia erikseen on vielä kaikki työmaalle tilattavat materiaalit, kalusteet, kodinkoneet, listat ynnä muut tavarat, joilla asunto varsinaisesti remontoidaan. Tässä olemme kehittyneet paljon, eli osaamme jo paremmin ennakoida, milloin kannattaa tilata mitkäkin tavarat. Toki jos jossain tarvittavassa materiaalissa on juuri joku hyvä tarjous menossa, niin edelleen voimme tilata ne työmaalle vähän etukäteen odottamaan oikeaa asennushetkeä. Mutta tämä listan kohta on varmasti yksi tärkeimmistä asioista sisäistää, koska muuten työmaasta tulee kaaos! Ja kaaos tarkoittaa tietenkin sitä, että myös työturvallisuus on vaarassa.

Roskat

Purkujätteestä olikin jo puhetta edellisessä kohdassa. Siitä kannattaa päästä eroon mahdollisimman äkkiä. Ihan ensimmäinen remontin vaihe on vanhojen materiaalien ja rakenteiden purkaminen, ja tämä vaihe kannattaa tehdä kerralla kuntoon ennen kuin asunnossa tehdään mitään muuta. Ja kun purku on tehty, jätteille tilataan kuljetus kaatopaikalle. Kun tämän vaiheen ulkoistaa, pääsee itse paljon helpommalla, ja tämän olemme todenneet olevan todella hyvä taktiikkaa. Sitten kun purkujätteet on viety pois, näkee paljon paremmin, miltä se asunto oikeasti ihan ”paljaana” näyttää ja mitä asunnolle kannattaa tehdä. Tämä liittyy olennaisesti myös työturvallisuuteen. Asunto kannattaa pitää mahdollisimman tyhjänä, joten nurkissa pyörivät listanpätkät, vanhat laminaattilattiat, keittiönkaapit yms. ovat aivan selvä työturvallisuusriski.

Siisteys ja järjestys

Tästä päästäänkin siisteyteen ja työmaan järjestykseen, joita on sivuttu jo useassa listan kohdassa. Työturvallisuuden kannalta nämä ovat aivan olennaisia asioita. Pitkin poikin asunnossa lojuvat tavarat ovat vaaranpaikka; niihin voi helposti kompastua ja loukata itsensä, ja lisäksi ne hankaloittavat remontin tekemistä.

Meidän flippausprojektit ovat tähän mennessä olleet kaksioita. Tilaa ei siis ole hirveän paljon, ja tavaroita joutuukin monta kertaa siirtelemään huoneesta toiseen sen mukaan, missä kulloinkin remontoidaan. Tällä hetkellä keskitymme etupäässä olohuoneeseen ja keittiöön, joten nämä tilat pyritään pitämään mahdollisimman tyhjinä. Asuntoon tulleet kodinkoneet odottavat olohuoneessa asennusta, mutta muuten tila on suht tyhjä.

Makuuhuoneessa ei olla vielä oikeastaan tehty ollenkaan remonttia, joten siellä säilytetään tällä hetkellä suurin osa työkaluista, materiaaleista ja muista tavaroista. Kunhan olohuoneen puoli on saatu pidemmälle, nämä tavarat siirtyvät sitten sinne, jotta päästään remontoimaan makkaria. Tämä tavaroiden paikasta toiseen siirtely on näitä remonttien ikävämpiä puolia…

Näissä asuntoflippauksissa on tietysti se loistava juttu, että itse ei tarvitse asua remontin keskellä. Kun lähdemme kotiin remppatyömaalta, koko remontin voi unohtaa ja viettää aikaa siistissä kodissa. Ei haittaa yhtään, että remppatyömaalle jää melkoinen kaaos. Toki meillä on sellainen tapa, että päivän päätteeksi siivoilemme paikkoja ja yritämme jättää asunnon suht siistiin kuntoon. Seuraavana päivänä on sitten paljon mukavampi tulla jatkamaan remppaa. 🙂

6 ajatusta aiheesta “Flippaus: Remppatyömaan siisteys ja työturvallisuus”

  1. Työturvallisuus on kyllä ensisijaisen tärkeää, erityisesti aloilla, joissa riskejä on paljon. Olen samaa mieltä siitä, että kaaos on asia joka johtaa siihen, että työturvallisuus vaaraantuu. Olen ollut töissä monilla eri työmailla ja muutamassa jopa laadittiin räjähdyssuojausasiakirja turvallisuuden takaamiseksi. Saimme myös asiaan liittyvän asianmukaisen koulutuksen.

  2. Hienoa kun työturvallisuuteen panostetaan. Itse olen aikoinani työskennellyt rakennusalalla, mutta silloin ei vielä ollut mahdollisuutta tuollaiseen työturvallisuuskorttikoulutukseen. Suojavarusteet kyllä olivat silloin jo tärkeässä roolissa ja työnantaja piti huolta niiden hyvästä kunnosta.

  3. Työturvallisuus varsinkin remppa-alalla on kyllä ehdottoman tärkeää. Erilaiset suojaimet, suojavarusteet, säädökset yms. ovat avainasemassa. Sen lisäksi mielestäni isommissa projekteissa olisi hyvä olla paikalla esimerkiksi asennusvalvoja.

  4. Kiitos näistä vinkeistä remppatyömaan turvallisuuteen ja siisteyteen liittyen. Harvalla varmaan on tuo rakennusalan työturvallisuuskortti kun kotona toteutetaan isompia remontteja ilman ammattilaisten apua? Voisin kuvitella, että kotona asukkaan remontoidessa työkalut ja välineet eivät ole tarkoituksenmukaisia aina välttämättä. Turussa tuttavani halusi remontoida itse kotona koska samalla oppisi eri työvälineistä ja niiden käytöstä. Hän perehtyi huolella remontoinnin vaiheisiin ja työvälineisiin eri lähteistä lukemalla. Tämän jälkeen hän osti tarkoituksenmukaiset työkoneet ja remontti pääsi alkuun. Lopputulos hänen ja minun mielestä kyllä hyvä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *